ערב חג שני פסח 2024

ערב חג שני של פסח הוא מה שמכונה על פי המסורת "שביעי של פסח", והוא מתקיים בכל שנה שבוע בדיוק לאחר ערב חג ראשון של פסח. לפניכם קישורים שימושיים עבור חג שני של פסח:

לגזור ולשמור - מידע שימושי על ליל חג שני פסח שלא תרצו לפספס:

  • מתי יוצא ערב חג שני של פסח?
  • זמני כניסה ויציאה של חג פסח שני ב-2024.
  • המימונה – כל מה שצריך לדעת.
  • תאריכי חול המועד של פסח 2024.
  • רשימת התאריכים המלאה של חג פסח השנה.
  • פסח 2024 – מדריך שלב אחרי שלב. 

למה יש 2 פסח או: למה חוגגים גם את ליל הסדר וגם את ערב חג פסח השני?

 

מתוך ויקיפדיה: על פי המסורת היהודית – פסח שני, נקרא גם פסח קטן, הוא זמן בו ניתנת שוב ההזדמנות להקריב קורבן פסח עבור אנשים שנמנע מהם להקריבו במועדו (י"ד בניסן) משום שהיו טמאים או רחוקים ממקום המקדש. קורבן פסח הוא אחד משתי מצוות עשה בכל התורה שעבירה עליהן דינה כרת, ולכן חשיבותו הגדולה של יום זה.קראו עוד על חג פורים, מתי יוצא פורים?, שירי פורים חסידיים ומה שביניהם!

זמני פסח שני מקבילים לזמני חג הפסח המקורי באיחור של חודש. כלומר יש לחדול מאכילת חמץ בבוקר י"ד באייר, להקריב את הפסח בצהרי י"ד באייר, לאכול את הפסח על מצות ומרורים בליל ט"ו באייר וכו'.

אתר חב"ד מדגיש שישנם כאלו המכנים בטעות את החג השני של הפסח בשם 'פסח שני'. למעשה, חג זה, שנחוג ימים ספורים לאחר ליל הסדר, נקרא בשם 'שביעי של פסח'. חג פסח שני הוא חג אותו מציינים שלושים יום לאחר חג הפסח הראשון. המקור למצווה, על פי אתר חב"ד הוא: בשנת 2449 לבריאת העולם, ציינו בני-ישראל את יום השנה הראשון ליציאתם ממצרים בי"ד בניסן והקריבו את קורבן הפסח. על-פי הציווי האלוקי, רק אנשים הטהורים מטומאת מת יכלו להביא את הקורבן. קבוצת אנשים קטנה שהייתה טמאת-מת באו למשה ותלונה בפיהם: "אנחנו טמאים לנפש אדם. למה נגרע לבלתי הקריב את קורבן ה' במועדו בתוך בני-ישראל"?

לאחר ששאל את פי האלוקים, מסר להם משה רבינו את התשובה לתלונתם: שלושים יום לאחר חג הפסח יצויין חג הפסח השני. בי"ד באייר, אלו שהיו טמאים או בדרך רחוקה בפסח הראשון, יוכלו להקריב את קורבן הפסח כהלכתו.

מאז ואילך, שלושים יום לאחר חג הפסח היה עם ישראל חוגג את ה'פסח השני'. פסח זה שימש כהזדמנות שניה עבור אלו שלא חגגו את הפסח הראשון והם היו מביאים במהלכו את קורבן הפסח.

שימו לב שכיום, אנחנו חוגגים את "פסח קטן" כשבוע בדיוק לאחר ליל הסדר.

 

 

היסטוריה ומוטיבים של חג שני של פסח

 

חג שני של פסח הוא חג יהודי נוסף המציין את יציאת מצרים. חג זה נחגג במשך שני ימים, החל מה-14 לחודש אייר לפי הלוח העברי.

היסטוריה

מקורו של חג שני של פסח הוא בתורה, בספר במדבר, פרק ט"ו. לפי התורה, המועד המקורי לחג הפסח היה ביום י"ד לחודש ניסן. עם זאת, התורה קובעת גם כי אם מישהו לא יוכל לחגוג את חג הפסח ביום י"ד לחודש ניסן, הוא יוכל לחגוג אותו גם ביום ט"ז לחודש אייר.

החל מימי בית שני, חג שני של פסח הפך להיות חג מרכזי ביהדות. חג זה נועד לאפשר ליהודים ששהו מחוץ לירושלים לחגוג את חג הפסח, וכן ליהודים שהגיעו לירושלים מאוחר מדי לחגוג את החג ביום י"ד לחודש ניסן.

מוטיבים

חג שני של פסח הוא חג של הודיה והכרת תודה לאלוהים על יציאת מצרים. חג זה הוא גם חג של אחדות יהודית, שכן הוא מאפשר ליהודים מכל העולם לחגוג יחד את יציאת מצרים.

בין המוטיבים המרכזיים של חג שני של פסח ניתן למצוא את הדברים הבאים:

  • הזכרת יציאת מצרים: חג שני של פסח הוא חג של זיכרון ושכחה. חג זה מזכיר ליהודים את יציאת מצרים, את נס ההצלה מהעבדות במצרים. חג זה גם מזכיר ליהודים את חשיבותה של הזכירה ההיסטורית.
  • הודיה לאלוהים: חג שני של פסח הוא חג של הודיה והכרת תודה לאלוהים. חג זה הוא הזדמנות ליהודים להודות לאלוהים על יציאת מצרים, על הנס ההצלה מהעבדות במצרים.
  • אחדות יהודית: חג שני של פסח הוא חג של אחדות יהודית. חג זה מאפשר ליהודים מכל העולם לחגוג יחד את יציאת מצרים.

 

 

מנהגים וסמלים של חג שני של פסח

 

לחג שני של פסח מנהגים וסמלים רבים, המהווים חלק מהמסורת היהודית.

מנהגים

בין המנהגים העיקריים של חג שני של פסח ניתן למצוא את הדברים הבאים:

  • אכילת מצות: אכילת מצות היא המנהג המרכזי של חג הפסח. בחג שני של פסח נהוג גם לאכול מצות, כזכר ליציאת מצרים, שבה נגאל העם היהודי מעבדות במצרים.
  • קריאת ההגדה: קריאת ההגדה היא מנהג נוסף של חג הפסח. בהגדה מסופר סיפור יציאת מצרים, והיא כוללת גם פירושים ודרשות על האירוע. בחג שני של פסח נהוג גם לקרוא את ההגדה, כזכר ליציאת מצרים.
  • ביקור בבית הכנסת: ביקור בבית הכנסת הוא מנהג חשוב ביהדות. בחג שני של פסח נהוג ללכת לבית הכנסת כדי להשתתף בתפילות ובטקסים.

סמלים

בין הסמלים העיקריים של חג שני של פסח ניתן למצוא את הדברים הבאים:

  • מצה: המצה היא סמל ליציאת מצרים. היא מסמלת את העוני והמצוקה שבה חיו בני ישראל במצרים, ואת הדרך שבה הם יצאו ממצרים.
  • מרור: המרור הוא סמל לעבדות. הוא מסמל את המרירות שבה חיו בני ישראל במצרים.
  • חזרת: החזרת היא סמל לחירות. היא מסמלת את השחרור מעבדות.
  • סמלי יציאת מצרים: חג שני של פסח הוא הזדמנות להזכיר את יציאת מצרים. לכן, נהוג לקשט את הבית בסמלים של יציאת מצרים, כגון פסלי פרעה, פסלי עבדים, וסמלים של ים סוף.

 

 

חג שני של פסח בימינו

חג שני של פסח הוא חג יהודי חשוב המציין את יציאת מצרים. חג זה נחגג במשך שני ימים, החל מה-14 לחודש אייר לפי הלוח העברי.

משמעות חג שני של פסח בימינו

חג שני של פסח הוא חג של זכירה והזדהות. חג זה מזכיר ליהודים את יציאת מצרים, את נס ההצלה מהעבדות במצרים. חג זה גם מזכיר ליהודים את חשיבותה של הזכירה ההיסטורית.

חג שני של פסח הוא גם חג של אחדות יהודית. חג זה מאפשר ליהודים מכל העולם לחגוג יחד את יציאת מצרים.

מנהגים וסמלים של חג שני של פסח בימינו

מנהגי חג שני של פסח בימינו דומים למנהגי חג הפסח הראשון. נהוג לאכול מצות, לקרוא את ההגדה, ולבקר בבית הכנסת.

חג שני של פסח בחברה הישראלית

חג שני של פסח הוא חג משמעותי בחברה הישראלית. חג זה הוא הזדמנות ליהודים בישראל לחגוג את יציאת מצרים כעם מאוחד.

חג שני של פסח בעולם

חג שני של פסח הוא חג יהודי חשוב ברחבי העולם. חג זה נחגג על ידי יהודים בכל רחבי העולם, כאשר כל קהילה יהודית מקיימת את החג בדרכה הייחודית.

 

 

חג שני של פסח בעולם

 

חג שני של פסח הוא חג יהודי חשוב ברחבי העולם. חג זה נחגג על ידי יהודים בכל רחבי העולם, כאשר כל קהילה יהודית מקיימת את החג בדרכה הייחודית.

המשמעות של חג שני של פסח בעולם

חג שני של פסח הוא חג של זכירה, הזדהות ואחדות. חג זה מזכיר ליהודים בכל רחבי העולם את יציאת מצרים, את נס ההצלה מהעבדות במצרים. חג זה גם מזכיר ליהודים בכל רחבי העולם את חשיבותה של הזכירה ההיסטורית, ואת הצורך בהזדהות עם העם היהודי בכללו.

חג שני של פסח הוא גם חג של אחדות. חג זה מאפשר ליהודים מכל רחבי העולם לחגוג יחד את יציאת מצרים. חג זה הוא הזדמנות ליהודים מכל רחבי העולם להיפגש, להכיר אחד את השני, ולהרגיש חלק מקהילה גדולה.

מנהגים וסמלים של חג שני של פסח בעולם

מנהגי חג שני של פסח בעולם דומים למנהגי חג הפסח הראשון. נהוג לאכול מצות, לקרוא את ההגדה, ולבקר בבית הכנסת.

בנוסף למנהגים היהודיים המסורתיים, ישנם גם מנהגים יהודיים ייחודיים לחג שני של פסח ברחבי העולם. לדוגמה, בקהילות יהודיות מסוימות נהוג לקיים אירועים קהילתיים מיוחדים לחג, כגון קריאות ציבוריות של ההגדה, או ערבי שירה ומוזיקה.

חג שני של פסח בעולם בימינו

כאמור, חג שני של פסח הוא חג חשוב בעולם היהודי. חג זה הוא הזדמנות ליהודים מכל רחבי העולם לחגוג את יציאת מצרים כעם מאוחד, ולהזכיר לעצמם את ההיסטוריה והתרבות היהודית.

דוגמאות למנהגים וסמלים של חג שני של פסח בעולם

להלן מספר דוגמאות למנהגים וסמלים של חג שני של פסח ברחבי העולם:

  • בישראל: נהוג לצאת לטיולים בטבע, לבקר במוזיאונים ובאתרים היסטוריים, ולערוך אירועים חברתיים.
  • בארצות הברית: נהוג לקיים אירועים קהילתיים מיוחדים לחג, כגון קריאות ציבוריות של ההגדה, או ערבי שירה ומוזיקה.
  • באירופה: נהוג לבקר בקברי צדיקים, או לקיים אירועים קהילתיים מיוחדים לחג, כגון קריאות ציבוריות של ההגדה, או ערבי שירה ומוזיקה.
  • באפריקה: נהוג לקיים טקסים דתיים מיוחדים לחג, או לקיים אירועים חברתיים קהילתיים.
  • באסיה: נהוג לקיים טקסים דתיים מיוחדים לחג, או לקיים אירועים חברתיים קהילתיים.

 

 

חג שני של פסח בראי הפוליטיקה הישראלית

 

חג שני של פסח הוא חג יהודי חשוב, אך הוא גם חג בעל משמעות פוליטית בישראל. חג זה הוא הזדמנות לפוליטיקאים בישראל להשתמש ביציאת מצרים כסמל למדינת ישראל.

השימוש ביציאת מצרים כסמל למדינת ישראל

הפוליטיקאים בישראל משתמשים ביציאת מצרים כסמל למדינת ישראל בדרכים הבאות:

  • יציאת מצרים כסמל לעצמאות: יציאת מצרים נתפסת כאירוע מכונן בתולדות העם היהודי, שבו העם היהודי זכה לעצמאות מהעבדות במצרים. הפוליטיקאים בישראל משתמשים ביציאת מצרים כדי לסמל את עצמאות מדינת ישראל.
  • יציאת מצרים כסמל לתקווה: יציאת מצרים היא סיפור על תקווה. העם היהודי היה במצוקה במצרים, אך בזכות אלוהים הם הצליחו למצוא חירות. הפוליטיקאים בישראל משתמשים ביציאת מצרים כדי לסמל את תקוות העם היהודי לעתיד טוב יותר.
  • יציאת מצרים כסמל להתנגדות לדיקטטורה: יציאת מצרים היא סיפור על התנגדות לדיקטטורה. העם היהודי היה נתון לעבדות במצרים, אך הם לא ויתרו על חירותם. הפוליטיקאים בישראל משתמשים ביציאת מצרים כדי לסמל את ההתנגדות של העם היהודי לדיקטטורות בעולם.

דוגמאות לשימוש ביציאת מצרים בפוליטיקה הישראלית

הפוליטיקאים הישראלים משתמשים ביציאת מצרים בדרכים רבות, כגון:

  • נאומים ונאומים: פוליטיקאים ישראלים רבים משתמשים ביציאת מצרים בנאומים ובנאומים שלהם. הם משתמשים בסיפור יציאת מצרים כדי להמחיש את חשיבותה של העצמאות, התקווה וההתנגדות לדיקטטורה.
  • סמלים: פוליטיקאים ישראלים רבים משתמשים בסמלים של יציאת מצרים, כגון המצות והמרור. הם משתמשים בסימנים אלה כדי להזכיר לציבור את יציאת מצרים ואת המשמעות שלה.
  • אירועים: פוליטיקאים ישראלים רבים משתתפים באירועים הקשורים ליציאת מצרים, כגון קריאת ההגדה וטיולים באתרים הקשורים ליציאת מצרים. הם משתמשים באירועים אלה כדי להדגיש את חשיבותה של יציאת מצרים למדינת ישראל.

השפעת הפוליטיקה על חג שני של פסח

הפוליטיקה בישראל משפיעה גם על חג שני של פסח. לדוגמה, בימי מלחמה או סכסוך, חג שני של פסח עשוי להיות חג פחות שמח. בנוסף, חג שני של פסח עשוי להיות נושא למחלוקות פוליטיות. לדוגמה, ישנם פוליטיקאים ישראלים המבקשים לקבוע את חג שני של פסח כחג לאומי ישראלי.

תודה שקראתם.

חג שמח

בחרו את החג שמעניין אתכם מתוך לוח חגי ישראל:

מחפשים עורך דין לענייני משפחה ברמה הגבוהה ביותר? התקשרו עכשיו לעורך דין אמיר בר-לב.

מעל 28 שנות ניסיון רק בדיני משפחה!